Projectzondag Indonesië 19 augustus

Op zondag 19 augustus zal het aidspreventieproject op Papua, Indonesië bij u onder de aandacht worden gebracht. Dit is het derde project wat we als gemeente, via Kerk in Actie, in Indonesië ondersteunen.

Spreekster Mirjam Boswijk, relatiebeheerder Papua namens Kerk in Actie zal tijdens de dienst meer vertellen over dit onderwerp. Hieronder alvast een korte toelichting.

Op Papua zijn al 150.000 mensen besmet met het hiv-virus. Het hiv-virus verspreidt zich snel doordat men nog onvoldoende op de hoogte is van de gevaren van aids of hoe de ziekte te voorkomen is. De Stichting tot Bevordering van de Volksgezondheid (YPKM) houdt spreekuur voor slachtoffers en doet testen voor mensen die bang zijn dat ze besmet zijn geraakt. De YPKM organiseert bewustwordingsactiviteiten onder prostituées, scholieren, studenten en in kerken en op de markt. De medewerkers bezoeken patiënten met hiv/aids. Ze geven familieleden en ziekenhuispersoneel informatie over de ziekte en over mogelijkheden voor verpleging. De YPKM speelt in Papoea op dit terrein een voortrekkersrol.

Voor jongeren organiseren de medewerkers voorlichtingsbijeenkomsten, waar ze uitleg krijgen over de ziekte en over veilig vrijen. Zo komen jongeren meer te weten over de werking en verspreiding van het virus.

Speciale aandacht krijgen vrouwen die door hun partner gedwongen worden tot seksuele gemeenschap. Zij krijgen intensieve begeleiding en adviezen over hoe zij op kunnen komen tegen het gedrag van de partners. Het is immers problematisch wanneer hun mannen er verschillende partners op na houden. Daarom benadert men ook de mannen om hen er op te wijzen dat hun gedrag levensgevaarlijk kan zijn.

Hiv-geïnfecteerden en aids-patiënten kunnen bij YPKM ook terecht voor medische en psychologische begeleiding. Mensen die vrezen seropositief (besmet met het virus) te zijn, kunnen zich laten testen bij de YPKM.

Ook leidt de stichting mensen op tot vrijwilligers die zich inzetten voor hiv-geïnfecteerden en aids-patiënten. De cursisten krijgen trainingen om voorlichting en adviezen te geven. Deze vrijwilligers leren de familie van de patiënt hoe ze hun familielid kunnen verzorgen, maar ook wat hiv/aids inhoudt en welke gevolgen dat kan hebben. Luzie, is één van deze vrijwillige begeleiders. Elke dag gaat ze langs bij hiv-patiënten. Ze maakt soms eten klaar en zingt en praat met de familie van de patiënten. Luzie: “Ik geef zorg en bescherming aan hiv/aids geïnfecteerden en ik geef voorlichting over hiv/aids. Dit werk doe ik graag, omdat de mensen in Papoea een groot risico lopen en ik om deze mensen gééf. Ik moet iets voor hen doen. En ik realiseer me dat ik leef omdat God dat wil, ik heb genoeg om van te leven om Gods wil. Daarom heb ik de taak om alles wat ik heb, met deze mensen te delen.

Wij zien u graag op de 19e!!

Met vriendelijke groeten,
De ZWO-commissie

Reacties zijn gesloten.