Roemeniëreis, februari 2017

Hierbij een verslag van het hulptransport naar Roemenië dat vanuit ons dorp vanaf 14 tot 21 februari onderweg is geweest.

Op 14 februari 2017 is in alle vroegte een vrachtwagen met aanhanger (bij elkaar ± 90 m3 goederen) vertrokken richting Transsylvanië. In dit gebied waar voornamelijk Roemenen wonen met een Hongaarse achtergrond zijn diverse dorpen bezocht tussen Cluj-Napoca (Hongaarse naam: Kolozsvar) en Tirgu Mures (Marosvásárhely). In deze dorpen zijn via predikanten van de Hongaarse Reformatus kerken in de loop van de jaren goede contacten opgebouwd en wordt door middel van de verkoop (voor een gering bedrag) van de gebrachte goederen een steentje bijgedragen aan de opbouw van de gemeenten aldaar.

In twee dorpen zijn een groot gedeelte van de gebrachte kleding, fietsen, meubels, e.d. middels een bazaar tijdens de afgelopen dagen (ook op zondag, na de kerkdienst!) verkocht en brachten resp. 3500 en 4500 euro op, terwijl er nog een flinke hoeveelheid kleding verkocht zal worden.

Tevens is er een bezoek gebracht aan de stichting Diakonia in Cluj (zie www.diakonia.ro/cj), die in deze plaats en de omgeving hiervan werkzaam is in de bejaardenhuisvesting, thuiszorg en jeugdzorg (vooral onder zigeuner-kinderen). Deze stichting heeft vanuit de overheid te horen gekregen dat financiële toezeggingen voor thuiszorg en jeugdzorg, die door een eerdere regering waren beloofd, zijn ingetrokken. Dit zorgt natuurlijk voor de nodige spanning en vereist van de leiding improvisatie. In mei vorig jaar is er tijdens de Avondmaalsviering voor een project van deze stichting een collecte gehouden.

Op een aantal plaatsen zijn er medicijnen en medische artikelen afgegeven, die via een dokterspost aan patiënten, op recept, worden verstrekt tegen een geringe vergoeding.

Medicijnen die niet via een huisarts worden gegeven worden doorgestuurd naar een ziekenhuis in een grotere plaats.

In het dorpje Chinari (Varhegy) bij Tirgu Mures is een oriënterend bezoek gebracht, omdat hier, als er voldoende aanmeldingen zijn, de komende zomer een werkvakantie wordt georganiseerd vanuit de Hervormde gemeente alhier. Ook jongeren vanuit onze gemeente worden van harte uitgenodigd zich hiervoor aan te melden.

Terugkijkend op deze reis mogen wij (mijn medereizigers en ik) concluderen dat hulp in de vorm zoals gebracht nog altijd zeer welkom is. In de loop der jaren, mijn eerste reis was in 1991, constateer ik dat het van lieverlee beter gaat met dit land en haar inwoners. Dit is te merken aan de verbeterde infrastructuur, bouwactiviteiten, bedrijvigheid en het merendeel van de inwoners bezit inmiddels een smartphone! Vroeger zag men vooral het automerk Dacia, maar tegenwoordig zijn alle merken vertegenwoordigd. Toch rijden er nog karren getrokken door ossen of paarden, ook op de hoofdwegen!

Daarentegen wordt de kloof tussen arm en rijk in mijn ogen alleen maar groter. Er zijn zeer grote supermarkten (b.v. Auchan en Selgros) waar wij zelfs onze ogen uitkeken, zoveel als daar te koop is. Maar de gewone ‘man’ van het platteland kan hier weinig van profiteren. De afgelopen winter is in januari zo koud geweest (meerdere weken–20°C) dat in veel huizen geen hout meer voorradig was voor het stoken en men overging tot het stoken van mais.

Bijzonder zijn overigens de festiviteiten die in dit najaar binnen de Reformatus kerken georganiseerd gaan worden in het kader van 500 jaar reformatie. Hier wordt heel veel aandacht aan gegeven.

Op woensdag 22 februari waren we allen terug in Hardinxveld. We zullen als vanouds, klaar staan om op de eerste woensdag van de maand tussen 19.00 en 20.00 uur aan de Rivierdijk 814 om uw afgedankte kleding weer in ontvangst te nemen.

Mede namens Ada en Dick Klein, Gert de Vos en Piet Rietveld (Hervormde gemeente) een hartelijke groet,

Wim Kafoe