Afscheid !!

Van tevoren dachten we wat zal dat worden het afscheid op zaterdag 22 augustus en de afscheidsdienst op 23 augustus.
We hoorden niets en we zagen niets. Dus, ja wat wordt het?
Eerst was er de buurt-BBQ op vrijdagavond, die heel goed en gezellig was. We zijn zelfs uitgenodigd om volgend jaar weer bij de BBQ aanwezig te zijn! We zullen wel zien.
Op zaterdagavond mochten wij niet voor de pastorie komen, want er werd iets opgebouwd, zei men. Om even voor achten werden we door twee ‘jongste’ gemeenteleden (Stan en Karlijn) en een ‘oudste’ gemeentelid (Dick Overduin) opgehaald over een rode loper naar de kerk. Binnen zaten al vele gemeenteleden en moesten we gelijk beginnen met handen schudden. Totdat Wolter het onderbrak en vroeg of we even naar een ‘samenspraak in Pedaja’ wilden luisteren, tussen twee dames uit de Alblasserwaard. Het ‘gesprek ging over de tijd van 2015 toen een zekere ds.Bakker hier predikant was’. Schitterend hoe beide dames (Letta en Marry) het 12 jaar predikantschap naar voren brachten. Ook de voorzitter van de kerkenraad deed nog een duit in het zakje en vertelde dat wij van de gemeente o.a. een IPad en een cruise kregen aangeboden + reisgeld. We stonden
gelijk perplex met de mond vol tanden. Zoiets hadden we nooit verwacht en wordt in grote dank aanvaard.
Op zondagmiddag was de officiële afscheidsdienst waar naast de gemeenteleden ook nog zo’n honderd gasten aanwezig waren. Verschillende thema’s waren op de liturgie afgedrukt. Een mooie afbeelding van Hans Bette, Veenendaal, 2011 over het thema: ‘Op bergen en door dalen’. De tekst van de overdenking was uit Spreuken 4:20–23 met als thema: ‘Het hart van elk probleem, is een probleem van het hart’. Al de hele week klonken in mijn studeerkamer de tonen van de ‘Abschiedssinfonie’ van Joseph Haydn. Haydn is mijn meest favoriete componist. Zijn muziek vind ik sprankelend, vlot van tempo met een vrolijke, bijna lichtvoetige ondertoon. Zelfs deze afscheidssymfonie (nr. 45 voor de kenners) heeft iets frivools. En dat maakt het afscheid nemen van u iets minder moeilijk. Collega Harm Jan Meier uit Roden haakte daar gelijk op in en vertelde nog iets van de achtergrond waarom deze symfonie door Haydn gecomponeerd werd. Hij sprak als collega en vriend want we hebben samen gestudeerd in Kampen en hebben steeds contact gehouden. En hij heeft op 14 juni jl. afscheid genomen van zijn gemeente in Roden. Burgemeester Augusteijn en de wethouders Boerman, Baggerman en van Houwelingen waren aanwezig namens de burgerlijke gemeente van Hardinxveld-Giessendam. Augusteijn adviseerde nog om een boek te gaan schrijven over de periode 2003-2015 in HaGi. Daar moet ik nog over nadenken. Tot slot sprak de voorzitter van de kerkenraad Wolter Smit ons nog enkele bemoedigende woorden toe. Na afloop werden de genodigden uitgenodigd om een broodje te eten, want er waren mensen uit Arnemuiden, Pieterburen, Uithuizen, Zuidlaren en Hoogeveen en nog andere plaatsen. Met een goed gevulde maag konden ze hun terugreis weer aanvaarden. Terugkijkend zeiden we: het was een super-afscheid voor ons! Ik wil eindigen met dezelfde woorden die ik in het vorige Contactblad schreef: Ja, wij gaan weg, maar u bent niet uit onze gedachten. Wij hopen u nog vaak te ontmoeten ook na ons afscheid.

‘Afscheid’ Lied 821, pag.1337 en achterop liturgie 23 aug.
God, zegen ons, nu we weggaan van hier, zolang ons thuis. Help ons de dingen bij elkaar te zetten die we nodig hebben
voor onze reis,
en dan stil te staan,
te beseffen wat deze plaats voor ons betekent:
al die herinneringen in alle hoeken van de kamers,
de muren die onze adem, onze woorden opzogen en weerkaatsten.
Als ons vertrek in vrede is,
dat we dan een rijke oogst met ons mee mogen dragen
waar we in de toekomst mee mee vooruit kunnen.
Als ons vertrek met pijn en verdriet is,
geef ons dan de moed om onze smart en onze schuld
onder ogen zien,
ons verlies te ons te nemen
en verder te gaan.
God, zegen ons vertrek,
dat we thuis zijn bij u.

Sylvia Pearson

Ds. Jan en Thea Bakker