Programma V&T Boven-Hardinxveld

Joodse humor, van Sam en Moos tot Abraham. avond met Peter van ’t Riet. 
Wie kent geen witz van Sam en Moos? Sam is een beetje sjlemielig en Moos nogal narcistisch. Maar joodse humor omvat veel meer genres dan de witzen over dit duo.
Joodse humor bestaat al vanaf bijbelse tijden en heeft zich steeds aangepast aan plaats en omstandigheden.
In deze lezing laat Peter van ’t Riet u kennis maken met de veelkleurigheid van de joodse humor en met zijn roots. Met genres als witzen, anekdotes en korte verhalen. Met types zoals de sjlemiel, de sjnorrer en baron Rothschild.
Met joodse humor uit diverse landen en uit verschillende joodse stromingen. Via de humor van de Talmoed leidt deze kennismakingstocht naar de humor van de Bijbel. Van Moos en Sam tot Abraham. De inhoud van de lezing is ontleend aan zijn in 2014 verschenen boek
˜Joodse humor: Van Moos en Sam tot Abraham” en wordt ondersteund met dia’s en afbeeldingen.
Peter van ’t Riet is auteur van boeken, brochures en artikelen over het joodse karakter van de bijbel en de betekenis van het jodendom voor het christendom.Hij laat zien dat joodse humor veel meer te bieden heeft dan alleen moppen over Sam.
Hij zal vertellen over zijn persoonlijke speurtocht naar de bronnen en genres van de joodse humor, startend in het Nederland van na de Tweede Wereldoorlog terug naar het eind van de 18de eeuw toen de joodse witz ontstond en naar de tijd van de Talmoed en de Bijbel.
Datum : maandag 16 oktober 2017
Tijd : 20:00 uur (vanaf 19:45 uur koffie en thee)
Plaats : bijgebouw Gereformeerde kerk Boven-Hardinxveld
Kosten : vrijwillige bijdrage
—————————————————————————————————————–

Virtuele hofjeswandeling Haarlem 
Voor mensen waarvoor een wandeling door Haarlem niet uitkomt, heeft het Gilde Haarlem een aantal zeer interessante ‘wandelingen’ ontwikkeld. Zij komen op locatie en aan de hand van prachtige beelden maken we samen een virtuele hofjeswandeling door Haarlem.
Deze stad is per slot van rekening met 23 hofjes – waaronder het oudste hofje van Nederland uit 1395 – niet voor niets hofjesstad nummer één in Nederland.
Waren er in de zeventiende eeuw meer dan veertig, nu zijn er nog ruim twintig. Deze hofjes, uniek gelegen in het centrum van de oude stad, zijn vaak een oase van rust. Hofjes zijn een oerhollands fenomeen en Haarlem is een echte hofjesstad.
Wilt u meer weten over de hofjes en hun bewoners, wandel dan virtueel mee.
Datum : donderdag 9 november 2017
Tijd : 14:30 uur (vanaf 14:15 uur koffie/thee)
Plaats : bijgebouw van de Gereformeerde kerk Boven-Hardinxveld
Kosten : vrijwillige bijdrage
—————————————————————————————————————

Geloof verbeeld in kleur, lezing door Anne-Marie v.d. Wilt (theologe/beeldend kunstenaar)
Tijdens de lezing zal de kunstenares en theologe Anne-Marie van der Wilt met beeldmateriaal laten zien dat kleuren tot de geloofsverbeelding spreken.
Want kunst en kleur leveren in haar ogen een belangrijke bijdrage aan de zingeving van het bestaan. Zij probeert in haar werk via beeldtaal een brug te slaan tussen de verhalen van geloof en Bijbel naar het leven van alledag.
Bij haar lezingen is er meestal veel interactie met de zaal waardoor de lezing een levendig karakter krijgt.
Als predikant, theoloog en beeldend kunstenaar werkt Anne-Marie van der Wilt voor kerken, ziekenhuizen, zorgcentra, huizen van bewaring en andere instellingen. Daar ervaart ze dat verbeelding en kleurgebruik van groot belang zijn voor de geloofsbeleving en beleving van zin in het bestaan.
Anne-Marie was op 2 april te gast bij Annemiek Schrijver in het KRO/NCRV tv-programma”de Verwondering” (nog te bekijken via uitzending gemist).
Datum : donderdag 16 november 2017
Tijd : 20:00 uur (vanaf 19:45 uur koffie en thee)
Plaats : bijgebouw van de Gereformeerde kerk Boven-Hardinxveld
Kosten : vrijwillige bijdrage
————————————————————————————————————-

Filmavond: Storm – letters van vuur

˜Storm” speelt zich af in de middeleeuwse Lage Landen, waar de 12-jarige Storm (Davy Gomez) ziet hoe zijn vader Klaas (Yorick van Wageningen) wordt gearresteerd. Klaas is door de Inquisitie betrapt tijdens het drukken van een belangrijke, maar verboden brief van Maarten Luther.
Storm weet te ontkomen met de originele drukletters en wordt zo ongewild het middelpunt van de jacht op de brief. Bedreigd door de Inquisitie maar geholpen door Marieke (Juna de Leeuw), een weesmeisje dat in de ondergrondse tunnels woont, moet Storm in een race tegen de klok zijn vader zien te redden van de doodstraf.
Wat begint als een spannend avontuur, ontaardt in een gevecht voor ieders vrijheid.
Datum : donderdag 23 november 2017
Tijd : 20:00 uur (vanaf 19:45 uur koffie en thee)
Speelduur : 105 minuten
Plaats : bijgebouw van de  Gereformeerde kerk Boven-Hardinxveld
Kosten : vrijwillige bijdrage
——————————————————————————————————

Filmavond: Pay it forward

Docent maatschappijleer Eugene Simonet (Kevin Spacey) geeft zijn leerlingen de opdracht iets te verzinnen wat de wereld kan verbeteren. Zijn elfjarige leerling Trevor (Haley Joel Osment)
verzint een systeem waarin iedereen aan wie een gunst wordt verleend, drie anderen zoekt om een gunst aan door te geven; ˜verder te betalen”. Trevor wil zijn ideeën omzetten in daden.
Eerst probeert hij het leven van een dakloze op te bouwen, maar de drugs blijken sterker te zijn dan zijn hulp. Vervolgens probeert hij een klasgenoot te redden van zijn pestkoppen, maar ook die blijken sterker. En dan besluit hij zijn eenzame leraar te koppelen aan zijn alcoholische moeder (Helen Hunt).
De film is gebaseerd op het boek van schrijfster Catherine Ryan Hyde, die zelf ook de organisatie ˜Pay it Forward” oprichtte met als doel anderen te helpen en zo stapje voor stapje de wereld een betere plek te maken.
Datum : vrijdag 26 januari 2018
Tijd : 19:30 uur (vanaf 19:15 uur koffie en thee)
Speelduur : 123 minuten
Plaats : bijgebouw Gereformeerde kerk Boven-Hardinxveld
Kosten : vrijwillige bijdrage
—————————————————————————————————————-

Een OGEN-blik, a.u.b., Fotopresentatie door fotografe en auteur Anne Marie Klaasen.

Beeldspraak met verwondering en verrassingen, soms confronterend of ontroerend. Een kijkje in de wereld met een knipoog van boven. Door de tijd even stil te zetten en het moment vast te leggen is er zoveel meer te zien. En wat zegt dat nu eigenlijk?
Anne-Marie Klaassen neemt u graag mee in de wondere wereld om ons heen vanuit een verrassend perspectief. Ze heeft met haar camera de tijd even stilgezet en allerlei momenten
vastgelegd.
En die wil ze met u delen via een bijzondere beeld(spraak)presentatie.
Anne-Marie heeft het geluk gehad dat haar wieg in Nederland stond met alle medische zorg binnen handbereik, daarom doneert ze de gehele opbrengst van deze avond aan Mercy Ships.
Deze medische hulporganisatie geeft de allerarmsten in Afrika gratis medische operaties en training. De avond zelf is gratis, er staat een potje voor uw bijdrage.
Datum : donderdag 8 februari 2018
Tijd : 20:00 uur (vanaf 19:45 uur koffie en thee)
Plaats : bijgebouw van de Gereformeerde kerk Boven-Hardinxveld
Kosten : vrijwillige bijdrage;de opbrengst van deze avond is bestemd voor Mercy Ships