Sander en Laura naar Indonesië….

Het is bijna zover en dan vertrekken Sander Besems en Laura Zanen namens onze gemeente naar Indonesië.

Sinds februari, toen zij positief reageerden op de oproep van Kerk in Actie samen met Togetthere op de uitnodiging voor ‘The art of life reis 2013 naar Indonesië voor jongeren’, is er veel gebeurd.

We hebben als ZWO samen met Sander en Laura een plan gemaakt om te zorgen voor de nodige financiële middelen, want zo’n reis kost natuurlijk veel geld.

Daarna zijn ze enthousiast aan de slag gegaan met het voorbereiden en organiseren van de dienstenveiling, maar ook met het promoten van hun reis binnen onze gemeente.

Inmiddels is de succesvolle ‘dienstenveiling’ achter de rug en mochten we ook een mooi bedrag ontvangen van de deelnemers van ‘Nacht zonder dak’.

Daarnaast zijn er de nodige giften ontvangen en hebben ze ook zelf nog een ‘duit in het zakje’ gedaan, waardoor het mogelijk werd om deze reis te gaan maken.

 Bijzonder is hierbij, dat ze straks ook een poosje zullen optrekken met Henriëtte Nieuwenhuis, die afgelopen februari bij ons voorging in de dienst en namens Kerk in Actie werkt in Indonesië.

Ook zullen zij enkele projecten bezoeken, die wij als gemeente, samen met de andere gemeenten uit de classis, ondersteunen.

Op die manier willen we natuurlijk als ZWO-commissie proberen om het contact met onze broeders en zusters in Indonesië te verbeteren en verder op te bouwen.

Een eerste brief namens de classis zal binnenkort ook verstuurd worden naar Wonosari en we hopen natuurlijk dat door deze reis van Sander en Laura er een band kan worden opgebouwd.

 Voorbereidingsweekeinden:

Voordat ze samen met de andere jongeren op 25 juli vertrekken voor hun 19 daagse reis, zijn er twee voorbereidingsweekeinden geweest waarbij ze werden voorbereid op deze reis.

Het eerste weekeinde is van 8-9 juni geweest en het tweede weekeinde was op 28 en 29 juni.

Hieronder een verslag van hun eerste weekeinde.

We hebben een ontzettend leuk weekend gehad. We zijn zaterdagochtend begonnen met speeddaten, zo leerden we een
aantal van de groep alvast wat beter kennen en was het ijs gelijk gebroken.
Hierna hebben we uitleg gehad wat de verschillende organisaties (ICCO, Kerk in Actie en Togetthere) inhielden.
s’ Middags hebben we naar een gastspreker geluisterd die ons de geschiedenis van Indonesië vertelde.
Hierna hebben we ook nog een culturenspel gespeeld, waaruit duidelijk werd dat een andere cultuur heel vreemd over kan komen en dat je daar voor moet openstaan om het te kunnen begrijpen.

Zondag zijn we begonnen met de levensparels (misschien wel bekend??). Ook moesten we allemaal iets mee nemen wat ons inspireert en hier hebben we het zondag over gehad. Henriëtte was hier bij aanwezig via Skype en die hebben we vervolgens ook praktische vragen gesteld over Indonesië.
Zondag middag hebben we na gedacht over de verschillende levensthema’s (vrijheid, vriendschap, werk en vrij tijd) waarmee we in Indonesië aan de slag gaan en nog wat praktische informatie gekregen.
Rond half 4 was het weekend afgelopen en zijn we allemaal weer naar huis gegaan. Het was erg leuk om iedereen te ontmoeten waarmee we deze reis gaan maken!

We weten nu ook iets meer over hoe de reis er uit gaat zien:
We vliegen donderdag 25 juli om half 4 vanaf Schiphol naar Dubai, hier maken we een overstap en vliegen we door naar Jakarta, daar maken we weer een overstap en vliegen we door naar Jogjakarta. In Jogjakarta voegt Henriëtte zich bij ons.
Hier verblijven we 5 dagen. De eerste 3 dagen zullen we toeristen dingen gaan doen, zoals het bezoeken van de Borobudur, de Kraton van de Sultan en de tempel Pramanam. De andere 2 dagen bezoeken we verschillende projecten.

Hierna vliegen we door naar Zuid-Sumatra. Hier bezoeken we ook nog projecten en vervolgens zal de groep in 3 groepen uit een gaan en 6 dagen verblijven onder de lokale bevolking! Na deze 6 dagen komen we weer bij elkaar. Op deze dag vindt ook het suikerfeest plaats. In Indonesië is het gebruikelijk dat christenen naar de moslims gaan tijdens het suikerfeest en de moslims naar de christenen gaan met kerst. Wij zullen dus ook het suikerfeest mee vieren.
Na dit alles hebben we nog 2 dagen in Indonesië. De ene dag gaan we naar een strand en de andere dag gaan we naar de olifanten.

Nog maar een paar weken en dan gaat het allemaal echt gebeuren..een vol, maar super leuk programma met (waarschijnlijk) ontzettend mooie ervaringen!

Groetjes,
Sander & Laura

 

Namens onze gemeente willen we Sander en Laura heel veel plezier wensen op deze mooie reis en Gods zegen en we zijn straks natuurlijk heel benieuwd naar hun ervaringen, maar daar hoort u in het volgende contactblad meer over.

Namens de ZWO-commissie

Jan Hettema