Taizé aan de Maas

In de laatste week van 2010 was er de ontmoeting van Taizé in Rotterdam, waar meer dan 30.000 jongeren elkaar ontmoetten in Ahoy in Rotterdam.

Wij werkten in en rond Hardinxveld-Giessendam samen om Gastkerk te zijn. Dit betekende in de eerste weken van december hard werken om alles rond te krijgen. Een programma maken, gastgezinnen werven, waarvan er een aantal snel gevonden waren. Deze gezinnen waren enthousiast en door hun enthousiasme werden anderen aangestoken. In ruim drie weken waren er 240 slaapplaatsen gevonden!!!

Een wonder, waarop we bijna niet durfden te hopen. De broeders gaven ons ‘vertrouwen’ mee. Dit was het thema van deze Pelgrimage. In onze wereld gaat het vaak over organiseren en controle. Zaken die haaks staan op dit thema. We hebben wel geleerd dat we mogen vertrouwen. En dat als je vertrouwen uitstraalt, je ook vertrouwd wordt!
In deze week hebben heel veel verschillende mensen samengewerkt. Mensen die niet allemaal uit hetzelfde dorp komen, mensen die niet allemaal bij de(zelfde) kerk horen. Mensen die een verschillend beeld van God hebben, mensen met het zelfde doel voor ogen:
In vertrouwen anderen ontmoeten, en door dat vertrouwen God ontmoeten!

Op 28 december waren we best wel een beetje nerveus. Op het laatste moment waren er nog dingen gewijzigd en toen we om 9.30 de kerk binnen kwamen om alles in orde te gaan maken, kwamen de eerste twee gasten al binnen! We hadden in onze planning dat de eerste bus om 11.30 uur aan zou komen! Ook werden we gebeld dat er een groep van 15 gestrand was bij de Helling. Snel vertrokken mensen om hen op te halen. Toen zij hen niet aantroffen, bleek dit na enig speurwerk de Helling in Alblasserdam te zijn. Dus de chauffeurs wijzigden hun koers en haalden hen snel naar Hardinxveld.
Toen Stenny vanuit de busparkeerplaats belde dat Lee Towers in de rij stond (Iemke had even niet door dat Litouwers het zelfde klinkt?!) leek het even op het Bijbelverhaal van de toren van Babel te gaan lijken! Gelukkig bleek de Geest ons te redden, want de rest van de dag had meer iets van het Pinksterverhaal…..

Onze gasten bleken allemaal dankbare mensen die soms heel lang gereisd hadden om hier bij te kunnen zijn. De gastgezinnen stonden te popelen om hun gasten mee naar huis te nemen.
Bij de één werd meteen een heel tarwebrood opgegeten (Tsja, als je gasten al drie dagen onderweg zijn?!) Bij een ander gastgezin vielen de gasten direct als een blok in slaap.
Ons oudste gastgezin bestond uit een mevrouw van 78 jaar! Haar twee Italiaanse mannen waren zeer zorgzaam voor haar. Ook zij werden op hun beurt goed verzorgd. (ze vertrokken op 1 januari met een hyacintenbol en een pak “schuddebuikjes” in de tas).
Enkele gasten maakten op een avond ijsbaan ‘De Putten’ onveilig op de prikslee en een heus paar schaatsen!
Bij één gezin sliepen de twee jonge meiden samen in een eenpersoonsbed. Er waren wel twee bedden, maar dit was gezelliger!?
Er werd in de huizen van de gastgezinnen veel gepraat, vooral geslapen, gediscussieerd (soms pittig, bijvoorbeeld over de Paus!) en veel gezongen bij alle piano’s en orgels die ons dorp rijk is.
We hebben ook twee verstekelingen gehuisvest. Mensen die niet aangemeld waren, maar waar wel een bed voor opgeschud werd bij een gastvrije familie. Fijn dat dit ook kon!
Enkele families wilden zo graag de molens van Kinderdijk laten zien dat ze dit ’s nachts deden (als je om half 12 vertrekt, lig je om half 2 weer in bed, wel jammer dat het donker was!?) of deze excursie werd uitgevoerd net voordat de bus op 1 januari vertrok, waardoor ze te laat bij de bus waren en ze de gasten zelf bij Ahoy hebben afgeleverd!

Elke dag waren er weer genoeg mensen bereid om het programma van deze enorme groep jongeren (waarvan er maar een aantal beperkt Engels spraken) in goede banen te leiden.
Elke ochtend was er een morgengebed in de gastkerk aan de Stationsstraat met muzikale medewerking van enkele Hardinxvelders. Dit ochtendgebed werd elke dag voorbereid en uitgevoerd door mensen uit zeven landen!
Na afloop vertelde één van onze gastgezinnen, geïntroduceerd als één van de People of Hope, over wat zij doen om de Hoop levend te houden in onze wereld.
Voor de persoonlijke ontmoeting tussen de jongeren, werd de grote groep in 17 groepjes verdeeld. Hier werden gesprekken gevoerd over Vreugde en Geloof. Over keuzes die je als jongere maakt in de wereld waarin je leeft.

Tegen 11 uur vertrokken de jongeren in bussen naar Ahoy. Hier kregen ze een lunch, woonden ze het middaggebed bij, namen ze deel aan workshops en na de avondmaaltijd (vanuit een plastic zakje, zag u het op TV?) was er weer een viering met alle jongeren!
Deze vieringen hebben een onuitwisbare indruk op ons gemaakt. Zó stil met zó veel mensen!

Door onze mensen is heel wat werk verzet. Er zijn liters koffie gezet, eindeloos WC’s schoongemaakt, honderden kilometers gereden, heel veel versnaperingen gemaakt, 240 bedden opgeschud, broodjes gesmeerd, 240 maaltijden bereid op oudejaarsavond, bardienst gedraaid op het landenfeest, heel wat m2’s gestofzuigd en gedweild op 1 januari. Er waren mensen die muziek hebben gemaakt, mensen die als begeleider meegegaan zijn naar Rotterdam, mensen die een gastvrij en warm thuis hebben geboden aan de gasten, mensen die meegewerkt hebben aan het ochtendgebed, dat dagelijks in de gastkerk gehouden werd, er zijn mensen die ons bemoedigend hebben toegesproken als we even iets wilden overleggen, er zijn veel mensen die voor ons hebben gebeden!
We willen iedereen hier van harte voor bedanken!

Na afloop van deze week zijn veel positieve en dankbare reacties binnengekomen. We willen u er een aantal van meegeven:

Na een enerverende week zijn wij nog bezig onze goede indrukken te verwerken. Het is ook een beetje afkicken na de geweldige ervaring rondom de jaarwisseling.

Langs deze weg willen wij onze complimenten overbrengen voor de organisatie wat betreft de “Taizé dagen”. Ongelofelijk wat een werk iedereen met elkaar heeft verzet!!!!! Bij ons waren enkele jongeren uit Litouwen en de Oekraïne gelogeerd. We zijn bij een viering in Ahoy geweest, heel indrukwekkend! Ook de informatievoorziening liet wat ons betreft niets te wensen over. Nogmaals voor jullie allemaal complimenten en hartelijk dank voor alles, het zijn voor ons onvergetelijke dagen!!!!!!

Hartelijk dank en gelukwensen met de goede organisatie van dit gebeuren, we danken God voor de grote inzet en liefde waarmee dit alles was vormgegeven en weten ons verbonden in Zijn dienst!

Zo zachtjes aan nemen we de draad van het ‘gewone’ leven weer op, maar eerst willen we iedereen bedanken voor de inzet voor Taize aan de Maas. Het was een leuke ervaring drie, soms enigszins eigenzinnige, maar zeker positief ingestelde Portugezen een paar dagen onderdak te verlenen.

Nu alle gasten hopelijk weer gezond en verrijkt thuis zijn, willen we alle mensen hartelijk danken voor de geweldige Taizé-activiteiten. Als gezin zijn we via onze Poolse gasten een stukje rijker geworden. Door de diensten in Hardinxveld-Giessendam, de gebeurtenissen in Ahoy, de gesprekken met onze gasten en de geweldige sfeer die er rondom heen aanwezig is. Die inspirerende geest, en de Geest leeft voort!

Dit vasthouden is moeilijk. We merken nu al (nog met ons hoofd in de wolken) dat het lastig is om dit positieve en rustige gevoel wat dit vertrouwen met zich meegebracht heeft bij ons te houden in de hectische alle dag. We hebben afgesproken om elkaar te blijven herinneren aan deze fantastische week. Tijdens een Taizé-gebed ergens in deze regio, of waar we elkaar ook tegenkomen.
Laten we deze uitstraling gebruiken om ‘People of Hope’ te zijn voor de mensen om ons heen!

Hartelijke groet,

Iemke de Boon, Stenny Stuurman, Marry Kafoe en Gerrit van Vliet

Zie ook: www.taizeaandemaas.nl

Zie ook (for our foreign guests we refer to the following links:
Foto’s van taizé aan de “Merwede” (familie van der Waal van Dijk)
Foto’s van taizé aan de “Merwede” (familie Wiebosch)
Foto’s van taizé aan de Maas (360 graden foto Ahoy)
Foto’s van taizé aan de “Merwede” (Poolse gasten)
Foto’s van taizé aan de “Merwede” (familie Lemmen)
Foto’s van taizé aan de “Merwede” (familie Huisman (Tonneband))
Foto’s van taizé aan de “Merwede” (familie Oosse)
Foto’s van taizé aan de “Merwede” (overig)