Beesd, 150 jaar Abraham Kuyper

 

Beesd viert 150 jaar Abraham Kuyper

Voor de Protestantse gemeente van Beesd is 2013 een heel bijzonder jaar. Het is 150 jaar geleden dat Abraham Kuyper in de Hervormde kerk van Beesd werd bevestigd als predikant. Dit feit wordt gevierd door 2013 uit te roepen tot ‘Kuyperjaar’ met een expositie, historische rondleidingen en een afsluitend symposium met als gastspreker onder andere Jan Peter Balkenende. Tijdens het Kuyperjaar worden de bijzondere kanten van deze predikant, hoogleraar en politicus Kuyper breed uitgemeten.

Expositie in de St. Pieterskerk elke zaterdag van 15 juni tot 19 oktober.

De expositie is in de kerk waar hij op 9 augustus 1863 werd bevestigd. De kansel waarop hij zijn eerste preek hield is nog in de oorspronkelijke staat en wordt nog elke zondag gebruikt bij de erediensten.

Op 75 panelen wordt een beeld geven van het leven van Kuyper. Ook zijn er authentieke materialen van zowel A. Kuyper als Pietje Baltus, tentoongesteld.

In 2001 is er in Beesd een film opgenomen over de periode Kuyper en Pietje Baltus in Beesd. Deze film is samen met ander, authentieke filmmateriaal te bekijken. In de expositie Abraham Kuyper (1837-1920), predikant, calvinist, emancipator, journalist en staatsman, komen alle facetten uitgebreid aan bod.

Met documenten, foto’s en attributen wordt zijn veelbewogen leven in beeld gebracht.

Ook kunt u de toren beklimmen, boven op de stompe toren staat krijgt u een prachtig uitzicht over het dorp Beesd met uitzicht en de plaatsen waar A. Kuyper leefde.

Historische rondleidingen

Tijdens een historische rondleiding door Beesd komt u op plaatsen waar Kuyper een band mee had. Er is ook de mogelijkheid om zelf een wandeling door Beesd te maken. Hiervoor zijn routebeschrijvingen verkrijgbaar.

Elke zaterdag tijdens expositie om 12.00 en 14.00 uur Kosten € 2,50.

Essay ‘Pietje Baltus, mystieke vrouw uit Beesd’

Over zijn contacten met mevrouw Pietje Baltus was tot heden nog niet zoveel bekend. De afgelopen maanden is er onderzoek gedaan naar de periode 1863 – 1867. In een historisch essay genaamd: ‘Pietje Baltus , mystieke vrouw uit Beesd’ wordt hier uitgebreid aandacht aangegeven.

Het boekje is verkrijgbaar tijdens de openingstijden van de expositie. Prijs € 9,95.

Symposium

Het Kuyperjaar zal zaterdag 19 oktober worden afgesloten met een symposium. Gastspreker is o.a. dr. J.P. Balkenende.

Informatie via telefoon nummers: 0345-682211 / 0650403995 / 0622410343, of website www.pgbeesd.nl