Bezoek aan Gorinchem op 1 november 2014

Dit is een van de activiteiten georganiseerd door VET van Boven-Hardinxveld, waar u en jij ook weer aan kunnen deelnemen.

Bezoek aan Gorinchem
De Schuilkerk, poëzie en de martelaren van Gorinchem.
We varen met de veerdienst naar Gorinchem. Op de Langendijk bevindt zich de schuilkerk van de Lutherse Gemeenschap. Hier staat de koffie met iets lekkers voor ons klaar. Mevrouw Smit vertelt ons over het ontstaan, de geschiedenis en het huidige gebruik van het kerkje. Als tweede onderdeel van de dag lopen we naar het lunchrestaurant Metropole, waar we de lunch gebruiken. Toegerust beginnen we om 13.30 uur aan de poëzie wandeling in de vestingstad. We lopen een gedeelte, ongeveer een uur, langs de gedichten aan de gevels, in de openbare ruimten of in het straatwerk. Een gids geeft ons uitleg over de teksten en vertelt ons over de schrijver. Tenslotte brengen we een bezoek aan het museum op de Grote Markt, waar we de tentoonstelling van de martelaren van Gorinchem bezoeken.
Negentien Rooms-Katholieke geestelijken werden in 1572 ten tijde van de Opstand van de Noordelijke Nederlanden tegen het gezag van Filips II gevangen genomen, gemarteld en in Den Briel ter dood gebracht. Een onderdeel van deze tentoonstelling gaat over wie zij waren en wat hen is overkomen. Elders in de wereld, van Mexico tot in de Filipijnen worden deze martelaren vereerd. Als je in het verleden op een protestantse school geschiedenis hebt gehad, heb je hier waarschijnlijk niets of nauwelijks iets over gehoord. Om 16.15 uur vertrekken we weer met het veer naar Boven-Hardinxveld.
Datum : Zaterdag 1 november 2014
Tijd : 09.30 uur bij de kerk (Jan Steenstraat 5)
Eindtijd: Ongeveer 16.30 uur
Kosten: € 20,00 per persoon
Opgeven T/m 25-10 bij Marjorie v.d. Heuvel (630463 of marjorievdheuvel@hetnet.nl)

Reacties zijn gesloten.