Geschiedenis
De gemeente is ontstaan uit de vroegere gemeenten Hardinxveld en Giessendam, die in 1957 werden samengevoegd. Daarbij verviel ruim de helft van het grondgebied van Giessendam – te weten het dorp Giessen-Oudekerk – aan de nieuwe gemeente Giessenburg, die in 1986 opging in Giessenlanden. Sinds de jaren zestig is de gemeente door de bouw van nieuwe wijken in Giessendam/Neder-Hardinxveld (De Peulen, Wielwijk en later de Westwijk) sterk gegroeid.
Het dorp Hardinxveld is een van de oudste dorpen van de Alblasserwaard. Er is bekend dat er al in het jaar 1105 een pastoor aanwezig was en dus ook een kerk. Sinds het jaar 1282 werd Hardinxveld een zogeheten hoge heerlijkheid. Het dorp heeft door de eeuwen heen zeer te lijden gehad van verschillende oorlogen, waaronder de Gelderse Oorlogen en de Tachtigjarige Oorlog. De naam Giessendam komt voor het eerst voor in 1231 en is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van de aanwezigheid van een dam in het veenriviertje de Giessen, waaromheen een dorp is ontstaan. Deze dam is lange tijd de gemeentegrens tussen Hardinxveld en Giessendam geweest. De grens tussen de kernen Giessendam/Neder-Hardinxveld en Boven-Hardinxveld is het Kanaal van Steenenhoek.
Wonen in Hardinxveld-Giessendam
Waarom?
De rust van een dorp is aanwezig.
Tegelijkertijd is het zo groot dat er volop privacy genoten kan worden.
De bevolking komt vriendelijk, behulpzaam en ook meelevend over.
Er wordt hard gewerkt zowel in de industriële- en agrarische sector als ook in de zorg- en hulpverlening.
Dankzij de ligging in de polder en aan de rivier is er voor de liefhebber gelegenheid om heerlijk van de natuur, het water, de vogels en de vergezichten te genieten.
Wil je naar de grotere steden, dan biedt de rijksweg A 15 en de frequente treinverbindingen richting Gorinchem en Dordrecht daartoe een snelle mogelijkheid.
Onze gemeente heeft een rijk verenigingsleven, o.a. op het gebied van sport, muziek/koren en historie.
Het kerkelijke leven
Hardinxveld-Giessendam ligt in de Bible-belt. Een reformatorische strook in kerkelijk Nederland. In Hardinxveld- Giessendam zijn veel kerkelijke denominaties vertegenwoordigd. Verdere gegevens in de profielschets van de kerkelijke gemeente.
Het onderwijs
Er is een aanbod van basisonderwijs. Het PC onderwijs wordt in de kern Neder-Hardinxveld – Giessendam aangeboden op de Ichthusschool, de Rehobothschool en de Zevenster. Verder is er een reformatorische basisschool. En uiteraard ook een school voor openbaar basisonderwijs.
Het voortgezet onderwijs is in ons dorp aanwezig op de Calvijnschool : een school voor VMBO en onderbouw HAVO/Atheneum. Deze school vormt een onderdeel van Christelijke scholengroep De Hoven, een brede scholengemeenschap voor alle vormen van onderwijs. De voortzetting van het VO zijn niet in Hardinxveld-Giessendam te volgen, maar wel in Gorinchem. In Ottoland is een Chr. VMBO-school voor groen onderwijs aanwezig. Tevens is er een openbare VMBO en onderbouw HAVO/Atheneum opleiding in ons dorp.
Er zijn ook kinderen die voor het VO naar Papendrecht gaan.
Voor het volgen van HBO opleidingen biedt de centrale ligging volop kansen.
Gemeenteraad
De gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam bestaat uit 17 zetels. Hieronder staat de samenstelling van de gemeenteraad sinds 2014:
Christen Unie: 3 / SGP: 4 / PvdA : 2 / VVD: 1 / CDA: 1 / Transparante Partij voor Algemeen Belang T@B: 6
Cultuur en ontspanning
Gezien de centrale ligging vlakbij steden met prachtige culturele voorzieningen is het geen enkel probleem om in de vrije tijd ook echt even vrij te zijn. Ook is er in ons dorp een museum (“de koperen knop”) aanwezig
Wil je van de natuur genieten, dan is de polder een eerste mogelijkheid.
Verder ben je zo in de bossen van Brabant of de prachtige natuur van de Biesbos.
Ook de uitzichten bij de rivier bieden een kans om voor kortere of langere tijd even bij te komen.
Sportvoorzieningen
Hardinxveld-Giessendam beschikt over verenigingen voor de volgende sporten:
Korfbal, gymnastiek, volleybal, basketbal, badminton, budosport, tennis, tafeltennis, (zaal)voetbal, wandelen, zwemmen en schaatsen.
In ons dorp zijn o.a. twee sporthallen, een overdekt zwembad en twee ijsbanen.
Openbaar vervoer
Hardinxveld-Giessendam ligt aan de Merwede-Linge spoorlijn, die Dordrecht met Geldermalsen verbindt en wordt verzorgd door de Arriva . Binnen ons dorp zijn er drie stations, namelijk in de Westwijk (Blauwe Zoom genoemd), aan de Stationsstraat en in Boven-Hardinxveld. Deze trein rijdt gedurende een groot gedeelte van de dag om het kwartier naar Dordrecht en Gorinchem Geldermalsen.
Ook verzorgt Arriva een busdienst richting Gorinchem.
Vanuit Dordrecht en vanuit Geldermalsen/Utrecht is de rest van Nederland goed te bereiken.