Lezing Alke Liebich op 10 november 2016.

De Bijbel kan me nog meer vertellen!

afbeelding lezing 10112016

 

 

Wie wel eens in de Bijbel bladert, komt soms teksten tegen waar het bloed vanaf spat. Lugubere verhalen, obscure passages en uitspraken waar je maag van omdraait. Wat moeten we daarmee? Snel slaan we de Bijbel weer dicht.

 

 

In de tweede eeuw na Christus was er een zoon van een bisschop die vond dat het hele Oude Testament, vanwege de vele gewelddadige passages, niet meer in de Bijbel thuishoorde. Deze Marcion stelde daarom zelf een Bijbel samen, zónder het Oude Testament. Ook sloopte hij alle verwijzingen naar dat Oude Testament uit de tekst van het Nieuwe Testament. Uiteindelijk hield hij één evangelie en tien brieven van Paulus over.

Tja, dat is misschien wat al te drastisch. Maar hoe kunnen we dan omgaan met teksten die ons een vieze smaak in de mond geven? Overslaan? Of hebben ook die hoekige en schurende teksten ons nog iets vertellen?

 

Liberaal ChristendomAlke Liebich is predikant van de vrijzinnige combinatie in de Johanneskerk in Amersfoort. Zij is een van de auteurs van het recent verschenen overzichtswerk ‘Liberaal christendom. Ervaren, doen, denken.’ Liebich ziet de Bijbel als bron van geloof. De hele Bijbel, dus ook de moeilijke delen waar we vaak geen kant mee op kunnen.

 

Op 10 november laat Liebich zien hoe we de Bijbel kunnen lezen als gesprekspartner. Tijdens haar lezing zal ze de teksten die we vaak liever negeren niet overslaan, maar juist betrekken in het gesprek. Wie weet wat de Bijbel ons dan nog meer kan vertellen!

Datum: 10 november a.s.

Plaats: Kerk met de Beelden

Aanvang: 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur)

Entree: € 5,00

 

Reacties zijn gesloten.