Open Synagoge Dienst

Een avond om het Jodendom te beleven

Een keer per maand trekken rabbijn Tamarah Benima en voorzanger Alexander de Vries naar een plaats in Nederland om, op uitnodiging van een plaatselijke (meest kerkelijke organisatie), een vrijdagavonddienst te leiden. De dienst is vrijwel hetzelfde als in de Nederlands-joodse progressieve gemeenten aan het begin van de Sjabbat/Sabbat.

De dienst is bedoeld om de deelnemers (niet-joods én joods) te laten ervaren wat er in sjoel (een ander woord voor ‘synagoge’) op Sjabbat te beleven is.

De Sjabbat wordt ingeleid met het aansteken van de kaarsen, er worden liederen gezongen, er wordt gebeden (in het Hebreeuws en Nederlands), er valt te luisteren naar een derasja (preek), kinderen worden gezegend (als die er zijn), er wordt gezondheid afgesmeekt voor zieken en een gebed gezegd voor overledenen. En dat alles op een zo toegankelijk mogelijke manier.

De Open Synagoge Diensten zijn niet bedoeld als educatief project, maar als een mogelijkheid om de joodse sfeer te ondergaan: ongedwongen, maar ook diep.

Het gaat om de avond als geheel. De inloop van 19.00 tot 19.30 met koffie, thee en lekkers is een integraal onderdeel van de avond. Zo ook het samenzijn na de dienst, van 21.00 tot 22.00 uur, met wijn, koffie, thee en fris en lekkers (zoet en hartig). De dienst zelf is van 19.30 uur tot 21.00 uur. Aanwijzingen helpen u door de avond heen, kledingvoorschriften zijn er niet, kosten ook niet.

Een bijdrage voor liefdadigheid is meer dan welkom!

(Een liefdadigheidsdoel dat de Open Synagoge Diensten heeft omarmd is First Hug, voor ernstig geestelijk en lichamelijk gehandicapte baby’s uit alle religieuze en etnische groepen in Israël (en de Palestijnse gebieden).

We nodigen u uit deze dienst te bezoeken, graag opgeven : jan.marjandenbreejen@gmail.com
Tel: 0657323838

Reacties zijn gesloten.