Dit seizoen wordt er een aantal interactieve avonden georganiseerd voor jongeren en ouderen die nieuwsgierig zijn en houden van een goed en stevig gesprek. We willen verder kijken dan onze neus lang is, zonder angst voor kritische vragen. Wij vinden bepaalde dingen in deze wereld en in deze tijd echt niet makkelijk. Als christenen voelen we ons geroepen om erover dóór te denken.
Op woensdag 14 januari vindt de derde avond plaats in de Gereformeerde kerk te Boven-Hardinxveld, van 20.00 uur tot 22.00 uur
Het thema van deze avond is: ‘Is geloven een stofje in je hoofd?’
Steeds meer wetenschappers claimen dat geloven niet meer is dan een chemisch proces in je hersenen dat je goed doet voelen en je spirituele ervaringen geeft. Hebben ze gelijk?
Deze avond is dr. Michiel van Elk onze gast.
Van Elk (32) volgde na de middelbare school het basisjaar van de Evangelische Hogeschool in Amersfoort. Hij hoopte daar meer duidelijkheid te krijgen over een geschikt vervolg. Het werd een dubbele studie: filosofie en psychologie in Utrecht. De studie filosofie sloot hij cum laude af. Omdat hij niet kon kiezen uit twee verschillende specialisaties binnen de psychologie deed hij ze beide: in Nijmegen een specialisatie in de godsdienstpsychologie, in Utrecht een specialisatie in de biologische psychologie.
Zijn promotieonderzoek verrichtte Van Elk op het terrein van de biologische psychologie, aan de Radboud Universiteit, waar hij in 2010 cum laude promoveerde. Aansluitend begaf hij zich weer op het terrein van de godsdienstpsychologie, nu bij het Brain Mind Institute in Zwitserland.
Twee jaar later gaat van Elk werken aan de Universiteit van Amsterdam en doet hij ook daar onderzoek op het grensgebied van godsdienstpsychologie en neurowetenschap.”
Michiel van Elk is auteur van het boek ‘De gelovige geest’, een boek over religie en wetenschappelijk perspectief, waarbij hedendaagse inzichten uit de psychologie, de evolutietheorie en de neurowetenschappen worden gecombineerd.
We hopen je te ontmoeten. Neem vooral mensen mee die geïnteresseerd zijn.